Wie ben ik?

Wie ben ik?

coach Tineke van der KooiWie ben ik?

Mijn naam is Tineke van der Kooi-Wijnja, geboren in 1956 te Sneek. Getrouwd met Anne – al 44 jaar – en moeder van drie volwassen getrouwde kinderen. Verder ben ik trotse oma van tien prachtige kleinkinderen.

De reden dat ik een praktijk ben begonnen, is dat ik door een burn-out erachter kwam dat ik op 3 verschillende punten niet mezelf was en dus veel moest leren wilde ik gelukkig kunnen worden en zijn.

Het eerste punt: Ik dacht dat ik verantwoordelijk was voor alles en iedereen. Ik moest leren om mijn grenzen “durven” aan te geven. Nou, dat ging en gaat met vallen en opstaan.

Het tweede punt: Mijn christelijk opvoeding. Ik heb het bestaan van de Here God altijd vanzelfsprekend gevonden. God was voor mij echter wel iemand die me kritisch volgde….Voor mijn gevoel kon ik Hem nooit tevreden stellen, ik kon niet voldoen aan het plaatje. In mijn burn-out periode was daardoor het bestaan van God niet zo vanzelf sprekend meer. De twijfel sloeg toe…….Waarom voelde ik me zo ellendig? Waarom was ik zo vermoeid? Waarom was ik ziek? Waarom gebeurde dit allemaal? En het belangrijkste: ‘Zie je wel, God liet me vallen’!! Toen belandde ik op het punt dat ik het gevoel had dat niemand me meer begreep,  ik was in het diepst van mijn wezen alleen……

Wat mocht ik leren?

God was heel anders was dan wat ik geleerd had. Hij was niet een boeman, maar een liefdevolle Vader die mij accepteerde zoals ik werkelijk was, met al mijn pijn en verdriet. Zo had ik dat nog nooit ervaren. Ik was niet langer religieus bezig, maar kreeg een relatie met de Heer. Dat was en is een groot verschil.

Mijn geloof is in dit diepe dal gaan groeien. Stap voor stap leerde ik wie Hij was. Ik leerde ook dat ik me niet beter voor hoefde te doen als een ‘ieder naar z’n zin makend’ type. Ik hóefde het niet iedereen naar de zin te maken!

Het derde punt: In contacten met anderen deed ik me vaak beter voor dan dat ik me voelde, want ik dacht dat ze me anders niet zouden accepteren.

Wat mocht ik leren? Dat kwetsbaar durven zijn niet zwak zijn is, maar dat zwakheid juist een kracht is, die maakte dat ik beter in ‘contact’ kon komen met de ander.

Dit proces blijft natuurlijk doorgaan, het leven blijft iedere dag een leerschool!

Al met al heb ik drie jaar psychologische hulp gehad. Ik hoorde veel negatieve verhalen over de begeleiding van mensen met psychosociale klachten. Toen besloot ik om een studie te gaan volgen, zodat ik anderen kon gaan helpen, die in een zelfde situatie terecht zouden komen. Ik was dan wel ervaringsdeskundige maar wilde wel op een professionele manier mensen helpen.

Na mijn studie counselling heb ik verschillende cursussen en workshops gevolgd om me meer te specialiseren op het gebied van relaties en relationele problematiek. Een van de methoden die ik graag gebruik is het werken met ‘een taal erbij’ duplo-poppetjes. Deze methodiek geeft  een helder inzicht in de problematiek, waarmee mensen bij mij om hulp komen.

Een ander belangrijk item voor mij is humor. Humor lijkt misschien niet gepast en het is ook niet de oplossing voor problemen. Toch is humor voor mij wel belangrijk, omdat het soms net even de angel uit het proces haalt.

Ik ben lid van

  • Klachtenportaal Zorg (info@klachtenportaalzorg.nl)
  • de beroepsvereniging EFT ( relatietherapie www.eft )
  • KvK : 01123816

Opleidingen en werkervaring:

1971               LHNO t-stroom

1974               VHBO

1976               Sociotherapeutisch assistente

2003               Stress-Counsellor Stichting Counselling Nederland i.s.m N.T.I

2004               APS Therapie APS technologie Nederland

2006                Inleiding Pastorale Counselling Centrum voor Pastorale Counselling(CPC)

2006-2010     Christelijke Hulpverlener vier jarige opleiding (Contextueel gedachtegoed)

                       StichtingKoinonia

2007              Cursus ADHD bij volwassen GITP/PAO Postacademisch Onderwijs
2009               2 daagse cursus “Een taal erbij” werken vanuit het contextuele gedachtegoed
met behulp van Duplo, De Kontekst
2010               Klinische psychologie 1& 2 NHA ism Psychodidact

2011               7 daagse trainer opleiding “Een taal erbij” De Kontekst

2013               Eft basistherapeut ( relatietherapie)

“Houd me vast” Training

2016-2017     Cursus Gezinstherapie ( CIVAS)

2013-nu         Verschillende Workshops en bijscholingen, o.a. PEM doorvraag techniek,
Focussen, Overdacht en tegenoverdracht.